•  Poziom sił witalnych i obronnych organizmu.
  • Objawy zakwaszenia w układzie krwionośnym- agregacja, czyli zlepienie erytrocytów wskazuje na zakwaszenie, czyli obniżone pH. Najczęstszą przyczyną zakwaszenia krwi jest zła, wysoko tłuszczowa dieta, spożywanie smażonych potraw i żywności wysoko przetworzonej, białego pieczywa, białego cukru, gazowanych napojów, napojów energetycznych, kawy, dużych ilości mięsa i środków chemicznych. Zakwaszenie jest też skutkiem przyjmowania dużej ilości leków, palenia tytoniu, nadużywania alkoholu, ale stresu. Krew o zbyt dużym zakwaszeniu zmniejsza odporność organizmu, a także tworzy środowisko korzystne do rozwoju drobnoustrojów.
  •  Stopień aktywności białych krwinek odpowiedzialnych za obronę organizmu przed bakteriami i wirusami.
  •  Jakość czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do wszystkich komórek naszego organizmu.
  • Obecność pasożytów w organizmie – podczas analizy można zaobserwować przeciwciała świadczące o obecności w organizmie jaj oraz larw pasożytów.
  • Obecność grzybów – w próbce krwi widać zarówno pojedyncze grzyby, jak również całe ich kolonie.
  • Zaburzenia gospodarki mineralnej – obecność kwasu ortofosforowego świadczy o braku wapnia w organizmie; często jest to często powiązane z zaburzoną równowagą pH, czyli zakwaszeniem organizmu.
  • Złogi cholesterolowe – które są początkiem miażdżycy i innych chorób naczyniowych.
  • Złogi stresowe.
  • Stan narządów wewnętrznych m.in.wątroby, nerek.
  • Uszkodzenia wolnorodnikowe komórek krwi.
  • Ryzyko zawału serca i problemów zatorowo-zakrzepowych.
  • Obecność ciężkich toksyn.