Występowaniu alergii pokarmowej sprzyja „zanieczyszczenie” żywności dodatkami chemicznymi, „ulepszającymi” jej jakość i trwałość, czyli konserwantami, a także spulchniaczami (np. pieczywa).
Alergia pokarmowa jest to nadmierna reakcja immunologiczna organizmu, powodująca szereg różnych objawów po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona. Układ odpornościowy zaczyna traktować alergizujący pokarm jak wroga, którego należy zniszczyć.

Alergia pokarmowa najczęściej jest wywołana przez następujące pokarmy:

• mąkę pszenną
• pomidory
• mleko
• orzeszki ziemne
• marchew
• fasolę
• seler
• groch
• soję
• soczewicę
• orzechy laskowe
• orzechy kokosowe
• brzoskwinie
• migdały
• proszek do pieczenia
• barwniki azowe m,in.:  E102, E104, E110, E122, E124, E129
• białko jaja
• ryby
• mleko krowie
• białka zbóż
• wołowinę
• skorupiaki
• musztardę
• owoce cytrusowe
• czekoladę
• kakao

Alergia pokarmowa objawy:

– alergiczne zapalenie jamy ustnej
– refluks przełykowy
– bóle w nadbrzuszu i wymioty
– ostre zaburzenia jelitowe, biegunki
– alergiczny nieżyt nosa
– nieżyt krtani
– astmę
– zmiany skórne (rumienie, grudki, pokrzywkę, lakierowane policzki)
– atopowe zapalenie skóry
– wstrząs anafilaktyczny
– migreny
– ogólne zmęczenie i nadmierna senność

Diagnostyka biorezonansowa daje nam możliwość precyzyjnego diagnozowania alergii pokarmowych, także tych dla których nie istnieją laboratoryjne ani kontaktowe testy mogące stwierdzić takie alergie.

Niektórych alergenów nie można zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to w pełni możliwe za pomocą aparatu Bicom Optima.